Your forum username:
Do you already have an account?
Forgot your password?
  • Log in or Sign up


    Welcome to Sky User - The Unofficial Support Forum for everything Sky! - Proudly helping over 65k members.


    Advertisement

    Results 1 to 6 of 6

    Draytek 130 modem, pfsense on sky VSDL

    This is a discussion on Draytek 130 modem, pfsense on sky VSDL within the Sky Broadband help forums, part of the Sky Broadband help and support category; Hello,how are you all doing? I was reaching out for some advice, I've moved places and had to sky from ...

    1. #1
      leprejohn's Avatar
      leprejohn is offline Sky User Member
      Exchange:
      Broadband ISP: Other ISP
      Router: Non-Sky Router
      Sky TV: Sky Basic
      Join Date
      Nov 2020
      Posts
      3
      Thanks
      0
      Thanked 0 Times in 0 Posts

      Draytek 130 modem, pfsense on sky VSDL

      Hello,how are you all doing? I was reaching out for some advice, I've moved places and had to sky from virgin to sky, I've brought a draytek 130 modem to use with my pfsense VM.

      I was hoping someone on here has the same setup and could assist me on how to setup the account authentication. Does Sky VSDL use PPOE, PPOA, or DHCP 61 request? I've stuck the draytek in pass-through mode, but I couldn't seem to get the pfsense to get a IP address on the WAN on the pfsense VM.

      Thanks, LepreJohn


    2. Advertisement
    3. #2
      skyeci's Avatar
      skyeci is offline Sky User Member
      Exchange:
      Broadband ISP: Zen VDSL 80/20 - ex sky fibre pro
      Router: ECI CAB - Zyxel vmg3925 (bridge mode) + i5 Qotom OPNSense with IPV6
      Sky TV: Sky+HD box
      Join Date
      May 2015
      Posts
      788
      Thanks
      13
      Thanked 59 Times in 59 Posts

      Re: Draytek 130 modem, pfsense on sky VSDL

      I run opnsense and use to use sky with it. Do you need the v130 config for bridge mode as well as I have this also.
      Config setting for opnsense here. Its near enough the same for pfsense so take the bits you need.

      https://docs.opnsense.org/manual/how-tos/SkyUK.html
      zyxel VMG3925 (bridge mode)
      Qotom i5 Opnsense with IPV6 now Zen ex Sky fibre pro
      Asus RT-AC88U - as wap

      ECI CAB- G.INP disabled 8th April 2016


      click for ECI VDSL line stats by pi3

      click for Huawei VDSL line stats by pi3

    4. #3
      leprejohn's Avatar
      leprejohn is offline Sky User Member
      Exchange:
      Broadband ISP: Other ISP
      Router: Non-Sky Router
      Sky TV: Sky Basic
      Join Date
      Nov 2020
      Posts
      3
      Thanks
      0
      Thanked 0 Times in 0 Posts

      Re: Draytek 130 modem, pfsense on sky VSDL

      Quote Originally Posted by skyeci View Post
      I run opnsense and use to use sky with it. Do you need the v130 config for bridge mode as well as I have this also.
      Config setting for opnsense here. Its near enough the same for pfsense so take the bits you need.

      https://docs.opnsense.org/manual/how-tos/SkyUK.html
      Hi Skyeci, this was sent to me a while ago, and I couldn't get it to work with PFSense, I had to remove the quotes from the username and password as pfsense would revert the config everytime I used it. and I just couldn't get an IP on my PFSense VM.

      If you could give me the config for bridge mode as I did enable it to bridge mode but I want to make sure I've got it right.

    5. #4
      skyeci's Avatar
      skyeci is offline Sky User Member
      Exchange:
      Broadband ISP: Zen VDSL 80/20 - ex sky fibre pro
      Router: ECI CAB - Zyxel vmg3925 (bridge mode) + i5 Qotom OPNSense with IPV6
      Sky TV: Sky+HD box
      Join Date
      May 2015
      Posts
      788
      Thanks
      13
      Thanked 59 Times in 59 Posts

      Re: Draytek 130 modem, pfsense on sky VSDL

      Why not go opensense. Been using it a couple of years. Very happy. Can you pm your real emaill address so I can send it.
      zyxel VMG3925 (bridge mode)
      Qotom i5 Opnsense with IPV6 now Zen ex Sky fibre pro
      Asus RT-AC88U - as wap

      ECI CAB- G.INP disabled 8th April 2016


      click for ECI VDSL line stats by pi3

      click for Huawei VDSL line stats by pi3

    6. #5
      leprejohn's Avatar
      leprejohn is offline Sky User Member
      Exchange:
      Broadband ISP: Other ISP
      Router: Non-Sky Router
      Sky TV: Sky Basic
      Join Date
      Nov 2020
      Posts
      3
      Thanks
      0
      Thanked 0 Times in 0 Posts

      Re: Draytek 130 modem, pfsense on sky VSDL

      Quote Originally Posted by skyeci View Post
      Why not go opensense. Been using it a couple of years. Very happy. Can you pm your real emaill address so I can send it.
      Sure I'll PM you over my email address, I've used pfsense for years also if I'm honest I've never tried opensense. This is the first time I've tried to virtualized PFSense I've always ran it on bare metal but now I want to see if I can set it up only using 1 NIC so I can just migrate over the VM if I need to take a host down.

      I might give opensense a try, do you run it on bare metal or virtualized?

    7. #6
      forevergroup's Avatar
      forevergroup is offline Sky User Member
      Exchange: Kidderminster
      Broadband ISP: Wholesale
      Router: Cisco Meraki
      Sky TV: Sky Q 1TB
      Join Date
      Sep 2020
      Posts
      20
      Thanks
      2
      Thanked 2 Times in 2 Posts

      Re: Draytek 130 modem, pfsense on sky VSDL

      Hi!

      I believe the detailed instructions here should help you:

      Sky Fibre Broadband & Now TV Setup Guide (draytek.co.uk)

      DrayTek Vigor Modems To use the DrayTek Vigor 130 modem with Sky Fibre Broadband, either with a DrayTek Vigor router or another manufacturer's router, set up the modem in Bridge mode. This allows the modem to pass-through the DHCP information to the router connected to it. The router connected to the modem needs to be set up for DHCP option 61 to receive an IP address from Sky.

     

     

    Tags for this Thread

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •  
    SkyUser - Copyright © 2006-2020. SatDish and NewsreadeR | SkyUser is in no way affiliated with Sky Broadband / BSkyB
    RIPA NOTICE: NO CONSENT IS GIVEN FOR INTERCEPTION OF PAGE TRANSMISSION