Your forum username:
Do you already have an account?
Forgot your password?
  • Log in or Sign up


    Welcome to Sky User - The Unofficial Support Forum for everything Sky! - Proudly helping over 65k members.


    Advertisement

    Page 1 of 3 123 LastLast
    Results 1 to 10 of 28

    Noise Issues - Narrowed It Down

    This is a discussion on Noise Issues - Narrowed It Down within the Sky Broadband help forums, part of the Sky Broadband help and support category; Hi I've been having problems with fluctuating noise margin. It would go between 6.2db and 3.9dB throughout the day. This, ...

    1. #1
      RamboRab's Avatar
      RamboRab is offline Sky User Member
      Exchange: Central (Glasgow)
      Broadband ISP: Sky Broadband Unlimited
      Router: Sky Hub SR101
      Sky TV: Sky+HD box
      Join Date
      Jul 2011
      Posts
      41
      Thanks
      0
      Thanked 0 Times in 0 Posts

      Noise Issues - Narrowed It Down

      Hi

      I've been having problems with fluctuating noise margin. It would go between 6.2db and 3.9dB throughout the day. This, along with a poor(ish) noise margin anyway, is causing my connection to sync at around 15-16.5Mbps. The line attenuation suggests that I should be able to get a sync speed of around 18-19Mbps.

      I have just began testing by removing the faceplate from the master socket and plugging the router and filter straight into the test socket. Straight away the connection synced at 18Mbps with a stable noise margin of 6.3dB. The noise margin has only gone up by 0.1dB however the speed has gone up quite a bit so the noise margin isn't expected to increase much when the speed increases too.

      DLM has capped the connection to 18Mbps so it would appear if it was to run again, I might be able to squeeze a bit more out of it.

      So now I need to see where the problem is coming from. It seems that it's internal and it's not the filter as that's still connected to the hub. There are another 4 phone sockets in the flat. Only 2 are being used (1 for Sky HD box and 1 for telephone). Each device has a brand new ADSL Nation filter on it. Obviously since I'm using the test socket at the moment the telephone and Sky HD box aren't connected to the line.

      I can connect the telephone to the test socket as well as the Hub to see if that changes things.

      Could the issue be the wiring between the test socket and the master socket faceplate?

      Who would be best to fix the problem? I assume BT would charge a fortune as it's an internal problem?

      Sorry for the long post. Hopefully someone can provide me some help.

      Many thanks!


      P.S.

      Here are the most recent stats from the test socket:

      System Up Time: 00:26:16

      Port Status TxPkts RxPkts Collision Pkts Tx b/s Rx b/s Up Time
      WAN MER 52941 77315 0 52 355 00:24:34
      LAN Down 0 0 0 0 0 00:00:00
      WLAN Up 80266 55479 0 51348 5332 00:26:16
      Broadband Link Downstream Upstream
      Connection Speed 18008 kbps 1197 kbps
      Line Attenuation 22.5 dB 13.9 dB
      Noise Margin 6.3 dB 9.9 dB


    2. Advertisement
    3. #2
      Scubbie's Avatar
      Scubbie is online now Sky User Moderator
      Exchange: 02392
      Broadband ISP: Sky Fibre Unlimited
      Router: Sky Q Hub ER110
      Sky TV: Sky+HD box
      Join Date
      Mar 2010
      Location
      Near Portsmouth
      Posts
      27,893
      Thanks
      810
      Thanked 2,194 Times in 2,064 Posts

      Re: Noise Issues - Narrowed It Down

      Could you post some photos please?

      The Test Socket should be part of the Master Socket.


      If you have a 2nd Master Socket, with capacitors, this can affect you line in a negative manner.

      Sky Fibre Unlimited Pro: Connected at 80,000 kbps / 20,000 kbps
      Previous ADSL2+ Speed 19999 kbps 1153 kbps, Line Attenuation 17.5 db 6.9 db, Noise Margin 7.5 dB 8.7 dB
      Speedtest: 17.15MB/s 0.97Mb/s Ping 31 ms

    4. #3
      Isitme's Avatar
      Isitme is offline Sky User Moderator
      Exchange: Bannockburn
      Broadband ISP: Sky Fibre Unlimited
      Router: Sky Hub SR102
      Sky TV: Sky+ HD
      Join Date
      Dec 2006
      Location
      Central Scotland
      Posts
      34,131
      Thanks
      64
      Thanked 1,641 Times in 1,602 Posts

      Re: Noise Issues - Narrowed It Down

      Fitting and using a filterplate on your master socket would be the best solution, but in the meantime, if there is a wire on the number 3 terminal on the faceplate, pull it off, and retry your stats from the faceplate.

      TomD


      Please note the views and recommendations in my posts are my own and in no way reflect the views of SkyUser.


      Useful Utilites

      http://www.nirsoft.net/utils/wifi_information_view.html/ TCPOptimiser /Test Socket

      Note - When downloading always select the Custom install or you will end up with stuff you don't want.





    5. #4
      RamboRab's Avatar
      RamboRab is offline Sky User Member
      Exchange: Central (Glasgow)
      Broadband ISP: Sky Broadband Unlimited
      Router: Sky Hub SR101
      Sky TV: Sky+HD box
      Join Date
      Jul 2011
      Posts
      41
      Thanks
      0
      Thanked 0 Times in 0 Posts

      Re: Noise Issues - Narrowed It Down

      I can't post pictures at the moment but the master socket is the latest Openreach one.

      The bell wire is still connected. I'll try removing it and check the stats.

    6. #5
      RamboRab's Avatar
      RamboRab is offline Sky User Member
      Exchange: Central (Glasgow)
      Broadband ISP: Sky Broadband Unlimited
      Router: Sky Hub SR101
      Sky TV: Sky+HD box
      Join Date
      Jul 2011
      Posts
      41
      Thanks
      0
      Thanked 0 Times in 0 Posts

      Re: Noise Issues - Narrowed It Down

      Just removed the bell wire and plugged the faceplate back on. Syncing at 16Mbps. 2Mbps less than through the test socket!

      What is likely the problem then?

    7. #6
      RamboRab's Avatar
      RamboRab is offline Sky User Member
      Exchange: Central (Glasgow)
      Broadband ISP: Sky Broadband Unlimited
      Router: Sky Hub SR101
      Sky TV: Sky+HD box
      Join Date
      Jul 2011
      Posts
      41
      Thanks
      0
      Thanked 0 Times in 0 Posts

      Re: Noise Issues - Narrowed It Down

      Back to 18Mbps when using the test socket again.

      I'm tempted to just use the test socket permanently. Only other device on the network is my Sky HD box. If I get the RTX phone wireless senders will they interfere with my ethernet home plugs or are they ok? I can't see any reason why they should but just wanted to check before I buy the RTX adapters.

    8. #7
      Scubbie's Avatar
      Scubbie is online now Sky User Moderator
      Exchange: 02392
      Broadband ISP: Sky Fibre Unlimited
      Router: Sky Q Hub ER110
      Sky TV: Sky+HD box
      Join Date
      Mar 2010
      Location
      Near Portsmouth
      Posts
      27,893
      Thanks
      810
      Thanked 2,194 Times in 2,064 Posts

      Re: Noise Issues - Narrowed It Down

      I would suggest that you consider fitting and using a filtered faceplate.

      Whilst it is a little more expensive than the others, the VDSL filtered faceplate is easy to setup and appears to offer the best connection speed compared to the others:

      BT VDSL/ADSL Premium Faceplate - VDSL I Plate

      Sky Fibre Unlimited Pro: Connected at 80,000 kbps / 20,000 kbps
      Previous ADSL2+ Speed 19999 kbps 1153 kbps, Line Attenuation 17.5 db 6.9 db, Noise Margin 7.5 dB 8.7 dB
      Speedtest: 17.15MB/s 0.97Mb/s Ping 31 ms

    9. #8
      RamboRab's Avatar
      RamboRab is offline Sky User Member
      Exchange: Central (Glasgow)
      Broadband ISP: Sky Broadband Unlimited
      Router: Sky Hub SR101
      Sky TV: Sky+HD box
      Join Date
      Jul 2011
      Posts
      41
      Thanks
      0
      Thanked 0 Times in 0 Posts

      Re: Noise Issues - Narrowed It Down

      Ok, I'll look into that. In the meantime I'll keep using the test socket.

      If I could get sky to re-run DLM do the stats posted above show any chance of a possible speed boost? I'd like to think that a 22.5dB attenuation could support over 19Mbps sync.

    10. #9
      Scubbie's Avatar
      Scubbie is online now Sky User Moderator
      Exchange: 02392
      Broadband ISP: Sky Fibre Unlimited
      Router: Sky Q Hub ER110
      Sky TV: Sky+HD box
      Join Date
      Mar 2010
      Location
      Near Portsmouth
      Posts
      27,893
      Thanks
      810
      Thanked 2,194 Times in 2,064 Posts

      Re: Noise Issues - Narrowed It Down

      This is possible. Certainly it is worth a try.

      Sky Fibre Unlimited Pro: Connected at 80,000 kbps / 20,000 kbps
      Previous ADSL2+ Speed 19999 kbps 1153 kbps, Line Attenuation 17.5 db 6.9 db, Noise Margin 7.5 dB 8.7 dB
      Speedtest: 17.15MB/s 0.97Mb/s Ping 31 ms

    11. #10
      RamboRab's Avatar
      RamboRab is offline Sky User Member
      Exchange: Central (Glasgow)
      Broadband ISP: Sky Broadband Unlimited
      Router: Sky Hub SR101
      Sky TV: Sky+HD box
      Join Date
      Jul 2011
      Posts
      41
      Thanks
      0
      Thanked 0 Times in 0 Posts

      Re: Noise Issues - Narrowed It Down

      Do I just explain to them that the line was issues during DLM and they are sorted now and I'd like DLM to be re-run?

     

     
    Page 1 of 3 123 LastLast

    Tags for this Thread

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •  
    SkyUser - Copyright © 2006-2017. SatDish and NewsreadeR | SkyUser is in no way affiliated with Sky Broadband / BSkyB
    RIPA NOTICE: NO CONSENT IS GIVEN FOR INTERCEPTION OF PAGE TRANSMISSION