Your forum username:
Do you already have an account?
Forgot your password?
  • Log in or Sign up


    Welcome to Sky User - The Unofficial Support Forum for everything Sky! - Proudly helping over 65k members.


    Advertisement

    Page 1 of 3 123 LastLast
    Results 1 to 10 of 25

    Am I Being Sold Nonsense....? Not on ADSL2!

    This is a discussion on Am I Being Sold Nonsense....? Not on ADSL2! within the Sky Broadband help forums, part of the Sky Broadband help and support category; Hi all, I was getting a steady 4mbps from Sky, despite all my line stats pointing towards 7-8mbps being feasible. ...

    1. #1
      Elmlea's Avatar
      Elmlea is offline Sky User Member
      Exchange: NSELG
      Broadband ISP: Sky Broadband Unlimited
      Router: Sagem F@ST 2504
      Sky TV: Sky+ HD
      Join Date
      Mar 2011
      Posts
      26
      Thanks
      1
      Thanked 0 Times in 0 Posts

      Am I Being Sold Nonsense....? Not on ADSL2!

      Hi all,

      I was getting a steady 4mbps from Sky, despite all my line stats pointing towards 7-8mbps being feasible. I contacted support and asked to be set to a gaming profile, which gained me 0.5mbps at the expense of half my upload sync speed. The tier 2 support guy also kindly said he'd send out an Openreach engineer just in case.

      When the Openreach engineer got here, he said straight away after plugging his kit in that the problem was I was on regular ADSL, not ADSL2. His little device just said "ADSL" in the corner and he was adamant that it'd say "ADSL2" if that was the case! He said it's not uncommon; while Sky have their equipment in our exchange, I wasn't the first household he'd seen where my Sky account was still being routed through the BT equipment.

      Has anyone heard of this before? Despite the sync speeds being broadly similar to my old regular ADSL connection, when I saw an upstream sync of 900kbps and 768kbps I assumed I must be on ADSL2?

      I called support back, who first told me that I *was* on ADSL2, and there must be some other reason for the slow speed.

      After contacting their Customer Solutions people, he then took me off hold and explained that the "Sky Voice and Broadband Network" in my area was oversubscribed, and therefore I couldn't be migrated across to ADSL2.

      Anyone got any advice on how to follow this up? I'm not terribly happy with being told I'll get ADSL2 only to, well, not get it without anyone even telling me. Plus, the numerous excuses, plus people on the phone claiming I'm ADSL2 when an engineer in front of me proves I'm not make me think I might be getting the run around a bit.

      What should I do now?


    2. Advertisement
    3. #2
      Exdee's Avatar
      Exdee is offline Sky User Member
      Exchange: LSXXX
      Broadband ISP: Sky Broadband Unlimited
      Router: D-Link DSL-2640S
      Sky TV: Sky+ HD
      Join Date
      Apr 2010
      Posts
      1,556
      Thanks
      22
      Thanked 186 Times in 179 Posts

      Re: Am I Being Sold Nonsense....? Not on ADSL2!

      Can you post your router stats? They will reveal whether you are on ADSL2+ or not.

    4. #3
      Elmlea's Avatar
      Elmlea is offline Sky User Member
      Exchange: NSELG
      Broadband ISP: Sky Broadband Unlimited
      Router: Sagem F@ST 2504
      Sky TV: Sky+ HD
      Join Date
      Mar 2011
      Posts
      26
      Thanks
      1
      Thanked 0 Times in 0 Posts

      Re: Am I Being Sold Nonsense....? Not on ADSL2!

      Sure, what am I looking for?

    5. #4
      Elmlea's Avatar
      Elmlea is offline Sky User Member
      Exchange: NSELG
      Broadband ISP: Sky Broadband Unlimited
      Router: Sagem F@ST 2504
      Sky TV: Sky+ HD
      Join Date
      Mar 2011
      Posts
      26
      Thanks
      1
      Thanked 0 Times in 0 Posts

      Re: Am I Being Sold Nonsense....? Not on ADSL2!

      As a start....

      System Details
      Manufacturer Sagemcom
      Model Number F@ST2304
      Firmware Version 5.14.6.1a4N
      ADSL Firmware Version A2pD030n.d23b
      Modem
      Modem Status Connected
      DownStream Connection Speed 5220 kbps
      UpStream Connection Speed 412 kbps
      VPI 0
      VCI 38

      ADSL Link Downstream Upstream
      Connection Speed 5220 kbps 412 kbps
      Line Attenuation 46.5 dB 27.6 dB
      Noise Margin 6.3 dB 16.5 dB

      I can't see anything that refers to ADSL or ADSL2 though, although I'm sure I remember there being some standard codes; G.992 something etc? There's no sign of that anywhere in the details I can pull out of this router.

      I do have a spare router I could plug in and see what it gets, mind you.

    6. #5
      Exdee's Avatar
      Exdee is offline Sky User Member
      Exchange: LSXXX
      Broadband ISP: Sky Broadband Unlimited
      Router: D-Link DSL-2640S
      Sky TV: Sky+ HD
      Join Date
      Apr 2010
      Posts
      1,556
      Thanks
      22
      Thanked 186 Times in 179 Posts

      Re: Am I Being Sold Nonsense....? Not on ADSL2!


    7. #6
      Elmlea's Avatar
      Elmlea is offline Sky User Member
      Exchange: NSELG
      Broadband ISP: Sky Broadband Unlimited
      Router: Sagem F@ST 2504
      Sky TV: Sky+ HD
      Join Date
      Mar 2011
      Posts
      26
      Thanks
      1
      Thanked 0 Times in 0 Posts

      Re: Am I Being Sold Nonsense....? Not on ADSL2!

      Quite happy with that bit, cheers, I was hoping there'd be somewhere it'd confirm if I was on G992.5 (it should be 5 for ADSL2+, I think?), but I can't see that anywhere.

      Unless you can spot something in the basic statistics there that tell you what service I'm on?

    8. #7
      Exdee's Avatar
      Exdee is offline Sky User Member
      Exchange: LSXXX
      Broadband ISP: Sky Broadband Unlimited
      Router: D-Link DSL-2640S
      Sky TV: Sky+ HD
      Join Date
      Apr 2010
      Posts
      1,556
      Thanks
      22
      Thanked 186 Times in 179 Posts

      Re: Am I Being Sold Nonsense....? Not on ADSL2!

      Your stats suggest you are on ADSL2+.
      Let's see what stats you get from your spare router.

    9. The Following User Says Thank You to Exdee For This Useful Post:

      Elmlea (11-06-11)

    10. #8
      Elmlea's Avatar
      Elmlea is offline Sky User Member
      Exchange: NSELG
      Broadband ISP: Sky Broadband Unlimited
      Router: Sagem F@ST 2504
      Sky TV: Sky+ HD
      Join Date
      Mar 2011
      Posts
      26
      Thanks
      1
      Thanked 0 Times in 0 Posts

      Re: Am I Being Sold Nonsense....? Not on ADSL2!

      Quote Originally Posted by Exdee View Post
      Your stats suggest you are on ADSL2+.
      Let's see what stats you get from your spare router.
      From recent experience, they'll give me a drop to around 4mbps downstream and an attenuation of around 50dB. My other half's on iPlayer though so I won't plug it in right now!

      What about those stats points towards ADSL2+? And if I *am* on ADSL2+, why would the Openreach engineer's kit claim I was on regular ADSL?

      Also, if it is ADSL2+, with a stable line with those stats and no noise problems, why is it struggling along at 5000/400 when it should be able to crack 7000-8000/700-900 without too much difficulty?

    11. #9
      gorebrush's Avatar
      gorebrush is offline Sky User Member
      Exchange: UK
      Broadband ISP: Sky Fibre Unlimited Pro
      Router: VM pfSense 2.3.2-RELEASE-p1 on ESX 6
      Sky TV: Sky Q Silver
      Join Date
      Nov 2008
      Location
      UK
      Posts
      1,109
      Thanks
      22
      Thanked 26 Times in 26 Posts

      Re: Am I Being Sold Nonsense....? Not on ADSL2!

      I wouldn't trust anything someone from BT is telling you mate...

      I am cynical though


      Though, a 46dB attenuation figure would be more like 6.8Mb not 7-8...


    12. #10
      Elmlea's Avatar
      Elmlea is offline Sky User Member
      Exchange: NSELG
      Broadband ISP: Sky Broadband Unlimited
      Router: Sagem F@ST 2504
      Sky TV: Sky+ HD
      Join Date
      Mar 2011
      Posts
      26
      Thanks
      1
      Thanked 0 Times in 0 Posts

      Re: Am I Being Sold Nonsense....? Not on ADSL2!

      Quote Originally Posted by gorebrush View Post
      I wouldn't trust anything someone from BT is telling you mate...

      I am cynical though
      Fair enough, but I did look at his little plug-in device and saw it saying "connection type ADSL" where he said it would normally say "connection type ADSL2+" so it seems pretty clear cut....!

     

     
    Page 1 of 3 123 LastLast

    Tags for this Thread

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •  
    SkyUser - Copyright © 2006-2017. SatDish and NewsreadeR | SkyUser is in no way affiliated with Sky Broadband / BSkyB
    RIPA NOTICE: NO CONSENT IS GIVEN FOR INTERCEPTION OF PAGE TRANSMISSION